Sunday, 27 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI (2)


1.    World's Best Lasagna








Prep:

30 mins

Cook:

2 hrs 30 mins

Additional:

15 min

Total:

3 hrs 15 mins

Servings:

12

Yield:

12 servings

 

 

Ingredients

§   1 pound sweet Italian sausage

§   ¾ pound lean ground beef

§   ½ cup minced onion

§   2 cloves garlic, crushed

§   1 (28 ounce) can crushed tomatoes

§   2 (6 ounce) cans tomato paste

§   2 (6.5 ounce) cans canned tomato sauce

§   ½ cup water

§   2 tablespoons white sugar

§   1 ½ teaspoons dried basil leaves

§   ½ teaspoon fennel seeds

§   1 teaspoon Italian seasoning

§   1 ½ teaspoons salt, divided, or to taste

§   ¼ teaspoon ground black pepper

§   4 tablespoons chopped fresh parsley

§   12 lasagna noodles

§   16 ounces ricotta cheese

§   1 egg

§   ¾ pound mozzarella cheese, sliced

§   ¾ cup grated Parmesan cheese

 

 

Directions

§  Step 1

In a Dutch oven, cook sausage, ground beef, onion, and garlic over medium heat until well browned. Stir in crushed tomatoes, tomato paste, tomato sauce, and water. Season with sugar, basil, fennel seeds, Italian seasoning, 1 teaspoon salt, pepper, and 2 tablespoons parsley. Simmer, covered, for about 1 1/2 hours, stirring occasionally.

§  Step 2

Bring a large pot of lightly salted water to a boil. Cook lasagna noodles in boiling water for 8 to 10 minutes. Drain noodles, and rinse with cold water. In a mixing bowl, combine ricotta cheese with egg, remaining parsley, and 1/2 teaspoon salt.

§  Step 3

Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C).

§  Step 4

To assemble, spread 1 1/2 cups of meat sauce in the bottom of a 9x13-inch baking dish. Arrange 6 noodles lengthwise over meat sauce. Spread with one half of the ricotta cheese mixture. Top with a third of mozzarella cheese slices. Spoon 1 1/2 cups meat sauce over mozzarella, and sprinkle with 1/4 cup Parmesan cheese. Repeat layers, and top with remaining mozzarella and Parmesan cheese. Cover with foil: to prevent sticking, either spray foil with cooking spray, or make sure the foil does not touch the cheese.

§  Step 5

Bake in preheated oven for 25 minutes. Remove foil, and bake an additional 25 minutes. Cool for 15 minutes before serving

 

 

 

Nutrition Facts

Per Serving:

448 calories; protein 29.7g; carbohydrates 36.5g; fat 21.3g; cholesterol 81.8mg; sodium 1400.4mg

 

World Best Lasagna

Persediaan:

30 minit

Masak:

2 jam 30 minit

Tambahan:

15 minit

Jumlah:

3 jam 15 minit

Hidangan:

12

Hasil:

12 hidangan

 

Bahan-bahan

§     1 paun sosej Itali manis

§     ¾ daging lembu tanpa lemak

§     ½ cawan bawang cincang

§     2 ulas bawang putih, dihancurkan

§     1 (28 auns) boleh dihancurkan tomato

§     2 (6 auns) tin tomato

§     2 (6.5 auns) kaleng sos tomato dalam tin

§     ½ cawan air

§     2 sudu gula putih

§     1 ½ sudu teh daun selasih kering

§     ½ sudu teh biji adas

§     1 sudu teh perasa Itali

§     1 salt sudu teh garam, dibahagi, atau secukup rasa

§     ¼ sudu teh lada hitam tanah

§     4 sudu besar pasli segar cincang

§     12 mee lasagne

§     16 auns keju ricotta

§     1 biji telur

§     ¾ paun keju mozzarella, dihiris

§     ¾ cawan keju Parmesan parut

 

Senarai Semak Arahan

§  Langkah 1

 

Dalam ketuhar Belanda, masak sosej, daging lembu, bawang merah, dan bawang putih dengan api sederhana hingga keperangan. Masukkan tomato hancur, pes tomato, sos tomato, dan air. Musim dengan gula, kemangi, biji adas, perasa Itali, 1 sudu teh garam, lada, dan 2 sudu besar pasli. Didihkan, ditutup selama kira-kira 1 1/2 jam, kacau sekali-sekala.

 

§  Langkah 2

 

Didihkan periuk besar air masin ringan sehingga mendidih. Masak mi lasagna dalam air mendidih selama 8 hingga 10 minit. Tiriskan mi, dan bilas dengan air sejuk. Dalam mangkuk pengadun, satukan keju ricotta dengan telur, pasli yang tinggal, dan 1/2 sudu teh garam.

 

§  Langkah 3

 

Panaskan ketuhar hingga 375 darjah F (190 darjah C).

 

§  Langkah 4

 

Untuk memasang, sebarkan 1 1/2 cawan sos daging di bahagian bawah hidangan penaik 9x13 inci. Susun 6 mee memanjang di atas sos daging. Sebarkan dengan satu setengah campuran keju ricotta. Teratas dengan sepertiga keping keju mozzarella. Sudu 1 1/2 cawan sos daging di atas mozzarella, dan taburkan dengan 1/4 cawan keju Parmesan. Ulangi lapisan, dan tutup dengan mozzarella dan keju Parmesan yang tinggal. Tutup dengan kerajang: untuk mengelakkan melekat, semburkan kerajang dengan semburan memasak, atau pastikan kerajang tidak menyentuh keju.

 

§  Langkah 5

 

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 25 minit. Keluarkan kerajang, dan bakar lagi 25 minit. Sejukkan selama 15 minit sebelum dihidangkan

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

448 kalori; protein 29.7g; karbohidrat 36.5g; lemak 21.3g; kolesterol 81.8mg; natrium 1400.4mg.

 

 Alamat website

 https://www.allrecipes.com/recipe/23600/worlds-best-lasagna/?internalSource=hub%20recipe&referringContentType=Search


Kedatangan M10:


No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

Assalamualaikum Prof, Normaliza. Terima kasih kerana ajar saya dan rakan-rakan tentang penterjemahan menggunakan komputer. Saya sangat berse...