Sunday 27 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)

 

1.   Pecan Sour Cream Coffee Cake





Preps:

25 mins

 

Cook:

30 mins

 

Total:

55 mins

 

Servings:

8

 

Yield:

8 servings

 

Ingredients

 

Crumb:

 

§  1 ½ cups pecans, finely chopped

§  ⅓ cup white sugar

§  ⅓ cup packed light brown sugar

§  1 teaspoon cinnamon

§  ⅛ teaspoon salt

§  3 tablespoons melted butter

 

Cake:

 

§  1 ⅞ cups all-purpose flour

§  ½ teaspoon fine sea salt

§  1 teaspoon baking powder

§  ¾ teaspoon baking soda

§  ½ cup butter

§  1 cup white sugar

§  2 large eggs

§  1 ½ teaspoons vanilla extract

§  1 cup sour cream or creme fraiche

 

 

Directions

§  Step 1

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Butter an 8-inch by 10-inch baking dish.

§  Step 2

Mix pecans, 1/3 cup white sugar, brown sugar, cinnamon, salt, and melted butter thoroughly in a mixing bowl until all components are coated with butter, 3 to 4 minutes.

§  Step 3

In a separate bowl, whisk together flour, salt, baking powder, and baking soda.

§  Step 4

In another bowl, mix together butter and 1 cup sugar with a spatula until well blended. Add 1 egg and whisk until mixture is smooth, 2 to 3 minutes. Whisk in second egg until thoroughly incorporated. Add vanilla and sour cream; whisk together. Add flour mixture to wet ingredients; whisk until flour disappears (do not over mix).

§  Step 5

Spread one half of the batter evenly into the bottom of the prepared baking dish. Scatter one half of the crumb mixture evenly over the top of the batter. Top with the rest of the batter and spread carefully to evenly distribute, trying not to disturb the crumbs. Top with the rest of the crumb mixture. Very gently press crumbs into batter. Bake in preheated oven until a bamboo skewer comes out clean, 30 to 35 minutes. Let cool slightly before serving.

 

 

Cook's Note:

When measuring flour, it's best to gently spoon the flour into your measuring cup. If you dip the cup into the flour it packs the flour and you'll end up with more flour than is called for.

 

Nutrition Facts

Per Serving:

634 calories; protein 7.6g; carbohydrates 69.3g; fat 38.1g; cholesterol 101.1mg; sodium 473.7mg.

 

Pecan Sour Cream Coffee Cake

Pra:

25 minit

 

Masak:

30 minit

 

Jumlah:

55 minit

 

Hidangan:

8

 

Hasil:

8 hidangan

 

Bahan-bahan

Serpihan

§  1 ½ cawan pecan, dicincang halus

§  ⅓ cawan gula putih

§  ⅓ cawan gula perang ringan

§  1 sudu teh kayu manis

§  ⅛ garam sudu teh

§  3 sudu mentega cair

Kek:

§  1 ⅞ cawan tepung serba guna

§  ½ sudu teh garam laut halus

§  1 serbuk penaik sudu the

§  ¾ soda penaik sudu the

§  ½ cawan mentega

§  1 cawan gula putih

§  2 biji telur besar

§  1 ½ ekstrak vanila sudu the

§  1 cawan krim masam atau creme fraiche

 

 

Petunjuk

Senarai Semak Arahan

§  Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C). Mentega hidangan penaik 8 inci dengan 10 inci.

§  Langkah 2

Campurkan pecan, 1/3 cawan gula putih, gula merah, kayu manis, garam, dan mentega cair sehingga sebati dalam mangkuk pencampuran sehingga semua komponen dilapisi mentega, 3 hingga 4 minit.

§  Langkah 3

Dalam mangkuk yang terpisah, pukul bersama tepung, garam, serbuk penaik, dan baking soda.

§  Langkah 4

Dalam mangkuk lain, campurkan bersama mentega dan 1 cawan gula dengan spatula hingga sebati. Masukkan 1 biji telur dan pukul sehingga adunan sebati, 2 hingga 3 minit. Pukul telur kedua hingga sebati. Masukkan vanila dan krim masam; pukul bersama. Masukkan campuran tepung ke bahan basah; pukul sehingga tepung hilang (jangan terlalu gaul).

§  Langkah 5

Sebarkan setengah adunan secara merata ke bahagian bawah hidangan penaik yang disediakan. Sebarkan separuh daripada campuran serbuk di bahagian atas adunan. Selesaikan dengan adunan selebihnya dan sebarkan dengan teliti untuk merata secara merata, cuba untuk tidak mengganggu serbuk. Teratas dengan baki campuran remah. Tekan serbuk perlahan-lahan ke dalam adunan. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga tusuk buluh keluar bersih, 30 hingga 35 minit. Biarkan sejuk sedikit sebelum dihidangkan.

 

Nota Masak:

Semasa mengukur tepung, lebih baik memasukkan tepung ke dalam cawan pengukur dengan lembut. Sekiranya anda mencelupkan cawan ke dalam tepung, bungkusan itu akan berisi tepung dan anda akan mendapat lebih banyak tepung daripada yang diperlukan.

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

634 kalori; protein 7.6g; karbohidrat 69.3g; lemak 38.1g; kolesterol 101.1mg; natrium 473.7mg.

 

Alamat website:

https://www.allrecipes.com/recipe/246868/pecan-sour-cream-coffee-cake/?internalSource=hub%20recipe&referringContentType=Search&clickId=cardslot%201https://www.allrecipes.com/recipe/246868/pecan-sour-cream-coffee-cake/?internalSource=hub%20recipe&referringContentType=Search&clickId=cardslot%201


Kedatangan M10:



No comments:

Post a Comment

BBN3402SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

Assalamualaikum Prof, Normaliza. Terima kasih kerana ajar saya dan rakan-rakan tentang penterjemahan menggunakan komputer. Saya sangat berse...